مقالات

انواع الماس تراشکاری و کاربرد آنها

انواع الماس تراشکاری

الماس‌های تراشکاری به واسطه درخشش و دقت بی‌نظیر خود، نقش بسیار حیاتی در صنعت ماشین ‌کاری دارند. این ابزارهای پیشرفته کاربرد و تنوع زیادی داشته و در قسمت‌های مختلف نظیر برش، تراش و پرداخت مورد استفاده قرار می‌گیرند. انواع الماس تراشکاری و کاربرد آن‌ها بسیار گسترده است و نمونه ‌های مختلفی از الماس‌های تک نقطه‌ای تا الماس‌های چند نقطه‌ای یا الماس‌هایی با پوشش‌های خاص را شامل می‌شود.

 با شناخت بیشتر انواع الماس ‌های تراشکاری و کاربردهای آن می‌توانید انتخاب بهتری در فرآیندهای تولید داشته باشید و به بهره وری بالاتری برسید. از این ابزارها برای تراشکاری‌های حساس و دقیق بر روی فلزات، چوب، پلاستیک، شیشه و سنگ‌های مختلف می‌توان استفاده کرد.

 الماس تراشکاری چیست؟

 پیش ‌از بررسی انواع الماس تراشکاری و کاربرد آن‌ها ابتدا با هم ببینیم که الماس تراشکاری چیست؟ این ابزار به‌ منظور برشکاری و براده برداری مورد استفاده قرار می‌گیرد و قابلیت آن را دارد که برش‌هایی دقیق و یکنواخت بر روی سطح قطعات فلزی ایجاد کند، همچنین سطحی کاملاً صاف و هموار بر روی قطعه به وجود می‌آورد.

در کنار آن الماس ‌های تراشکاری برای تیز کردن فلزات غیرآهنی و یا ابزارهای شیشه‌ای هم بکار می‌روند. همچنین در دستگاه‌هایی مانند دستگاه قلاویز زن برای ایجاد سوراخ‌های دقیق در سطوح سنگی و سیمانی از این الماس ‌ها استفاده می‌شود. به ‌طور کلی الماس به ‌دلیل سختی بالا و همچنین پایداری خیلی خوب در مقابل سایش، جزو سخت ‌ترین و مقاوم ‌ترین متریال در جهان محسوب می‌شود که برای برشکاری  قطعات محکم مانند فلزات و شیشه گزینه مناسبی است.

 در صنعت ماشین‌کاری، به الماس تراشکاری اینسرت یا تیغچه تراشکاری هم گفته می‌شود. این قطعه تنوع بسیار بالایی دارد و برای کاربردهای مختلف بهینه‌سازی شده است. معمولاً الماس‌هایی که برای کار تراشکاری تهیه می‌شوند الماس ‌های مصنوعی هستند که برای ساخت آن‌ها از کاربید تنگستن استفاده می‌کنند. این الماس‌ها توان حرارتی بالا و استحکام مناسب در مقابل فشار و ضربه دارند.

مشاهده انواع الماس های تراشکاری موجود در فروشگاه آرتا صنعت ویرا پیشرو

خرید انواع الماس تراشکاری

 الماس‌های تراش که از مهم‌ترین ابزارها در این صنعت هستند، برای ایجاد برش، شیار، خط و صیقلی کردن متریال متفاوت به کار می‌روند. انواع الماس تراشکاری و کاربرد آن‌ها بسیار مختلف است و در صنایع نقش حیاتی دارند. این ابزار پیشرفته به کمک اشکال هندسی متنوع و دیگر ویژگی‌های خاص خود قابلیت دسترسی به قسمت‌های مختلف قطعات و یا انجام عملیات دقیق را فراهم می‌سازد. میتوانید این ابزار مهم و کاربردی را از فروشگاه آرتا صنعت ویرا پیشرو (اکسترا صنعت) خرید نمایید.

 انواع مختلف الماس تراشکاری کدامند؟

الماس CNB

الماس سرامیکی یا همان CNB از اکسید آلومینیوم ساخته می‌شود که در پروسه ساخت، به تحمل دما و فشار بالا نیاز دارد. این ویژگی‌ها سبب شده تا این نمونه از الماس‌های تراشکاری در مقایسه با نمونه‌های کاربیدی سرعت بالاتری داشته باشد و به‌ دلیل جنس سرامیکی، در حین کار نیازی به خنک کردن دستگاه و الماس نباشد.

 نمونه CNB بیشتر به ‌منظور برش، ایجاد سوراخ و کار با مواد سخت و متراکم مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربرد این الماس‌ها در صنایع گسترده است به معمولاً به حالت تک کریستال ساخته می‌شود، اما در برخی گریدها به شکل پلی کریستال هم قابل تولید هستند. معمولاً این الماس برای برشکاری آلیاژهایی که سختی بالاتر از HRC 45 دارند به کار می‌رود. از دیگر ویژگی‌های آن قابلیت نگهداری لبه تیز در طولانی مدت است، به ‌همین منظور با استفاده از این مدل دوام و کیفیت سطح ثابت می‌ماند.

 الماس کف تراشی

 الماس‌های مخصوص کف تراشی دسته دیگری از الماس‌ های برشکاری صنعتی هستند که اندازه کوچک اما مقاومت خیلی بالا در مقابل فشار و ضربه دارند. جنس بدنه این الماس از فلز مقاوم است که در مرکز آن معمولاً یک سوراخ با قطر کوچک اعمال می‌شود. این الماس‌ها برای تولید متحمل گرما و فشار بالا می‌شوند که همین مسئله منجر به مقاومت خوبشان در مقابل رطوبت، رنگ و دیگر مواد سیال خواهد شد. با توجه به نوع کاربرد و قطعه موردنظر، الماس‌های کف تراشی را در مدل‌های سطح صاف و سطح دندانه‌دار تولید می‌کنند.

 از این نمونه معمولاً برای رزوه کشی استفاده می‌شود، همچنین در صنعت نفت و گاز برای حفاری و استخراج، در صنایع ساختمانی برای برش انواع مصالح و سنگ، در صنعت خودروسازی برای تولید قطعات دقیق و با کیفیت و در صنعت جواهرسازی برای برش و شکل‌دهی جواهرات این الماس کاربرد بالایی دارد.

الماس HSS یا فولاد تند بر

 از دیگر انواع الماس تراشکاری و کاربرد آن می‌توان به نمونه HSS اشاره داشت. برای ساخت این الماس آلیاژی از فولاد قوی استفاده می‌شود که مقاومت حرارتی بالایی هم دارد. همچنین این آلیاژ مقاومت الماس تندبر را نسبت ‌به الماس‌های فولادی معمولی تا چندین برابر بیشتر می‌کند. متریالی که در ساخت این نمونه به‌ کار می‌رود کروم و تنگستن هستند که افزایش سرعت براده برداری را به همراه می‌آورد. معمولاً از نمونه HSS در دستگاه‌های اتوماتیک، خشن کاری و سنگ‌زنی، تیغه ماشین‌های فرز و یا ساخت دیگر ابزارهای براده برداری استفاده می‌شود.

 الماس تراشکاری گام زنی

 از دیگر انواع الماس تراشکاری و کاربرد آن می‌توان به نمونه گام زنی اشاره داشت که به ‌طور عمده برای ایجاد شیار و قلاویز زنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این الماس را می‌توان در صنایعی همچون خودروسازی، پتروشیمی و لوله‌کشی دید. مدل‌های این نمونه هم بسیار متنوع است و در اشکال ER، ASS، A60، ISO، AG55، ISO عرضه می‌شود که کاربرد آن‌ها را بسیار گسترده‌تر می‌کند.

الماس HSS یا فولاد تند بر

 از دیگر انواع الماس تراشکاری و کاربرد آن می‌توان به نمونه HSS اشاره داشت. برای ساخت این الماس آلیاژی از فولاد قوی استفاده می‌شود که مقاومت حرارتی بالایی هم دارد. همچنین این آلیاژ مقاومت الماس تندبر را نسبت ‌به الماس‌های فولادی معمولی تا چندین برابر بیشتر می‌کند. متریالی که در ساخت این نمونه به‌ کار می‌رود کروم و تنگستن هستند که افزایش سرعت براده برداری را به همراه می‌آورد. معمولاً از نمونه HSS در دستگاه‌های اتوماتیک، خشن کاری و سنگ‌زنی، تیغه ماشین‌های فرز و یا ساخت دیگر ابزارهای براده برداری استفاده می‌شود.

 الماس تراشکاری کاربیدی

 نمونه کاربیدی نوع دیگری از انواع الماس‌های تراشکاری بوده که برای ساخت آن از کاربید تیتانیوم استفاده می‌شود. از آن ‌جایی ‌که در تولید این نمونه از آلیاژ آهن استفاده نمی‌شود، اصطکاک کمتری نسبت‌ به نمونه‌های دیگر دارد، از این‌ رو قیمت بیشتری هم برای خرید آن باید پرداخت کرد. از این مدل برای سوراخ‌ کاری، شیارزنی و تراشکاری در صنعت ماشین‌ کاری به‌ وفور استفاده می‌شود.

 الماس کاربیدی روکش دار

 نمونه‌ دیگر از انواع الماس تراشکاری کاربیدی، نمونه کاربیدی روکش‌دار است که قیمت بیشتری نسبت ‌به دیگر الماس‌های تراشکاری دارد اما استفاده آن محدودتر است. معمولاً روکش این مدل از جنس نیترید تیتانیوم می‌باشد تا مقاومت سایشی و شیمیایی الماس را افزایش دهد. با توجه به همین ویژگی در مقابل مواد شیمیایی خورنده کاربرد بالایی از خود نشان می‌دهد و برای مواردی نظیر برشکاری، سوراخ‌کاری، فرزکاری و ابزارآلاتی همچون فلز و غیر آهن و چدن و فولاد مناسب است.

 الماس تراشکاری برش

و درنهایت آخرین مدل از انواع الماس‌های تراشکاری، نمونه برش آن است که برای امر برش زدن و ایجاد خراش بر روی فلزات به‌ کار می‌رود. این الماس خود در مدل‌های مختلفی تولید می‌شود که شامل دو طرفه و یک ‌طرفه هستند، همچنین سایزبندی‌های مختلفی نیز دارد. کاربرد این مدل به ‌ویژه برای پرداخت فلزات مثل فولاد و آلومینیوم است. همچنین برای تراشکاری، حکاکی و پرداخت چوب هم می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

کاربرد انواع الماس تراشکاری در صنعت

 کاربرد الماس‌ های تراشکاری در صنعت

 صنعت نفت و گاز

 از الماس‌های تراشکاری در صنعت نفت و گاز به ‌منظور حفاری استفاده می‌شود. متدهای مختلفی برای حفاری به‌ کار می‌رود که در آن‌ها استفاده از الماس تراشکاری برای افزایش سرعت و دقت حفاری ضروری است.

 صنایع ساختمانی

در صنعت ساختمان سازی از این الماس‌ها برای برش مصالح ساختمانی مثل انواع سرامیک و سنگ‌های زینتی استفاده می‌کنند. این ابزارها به واسطه دقت و کارایی بالای خود، برش‌های صاف و دقیق در کاشی یا دیگر سنگ‌های تزیینی ایجاد می‌کند که مخصوصا برای نصب کف‌پوش‌های سرامیکی استفاده بالای دارد.

 صنایع سنگ

از این الماس‌ها برای برش و تراش‌های سنگ‌های سخت استفاده می‌کنند که معمولاً در استخراج و فرآوری سنگ‌های قیمتی نیز کاربرد دارد. همچنین در صنعت جواهرسازی، الماس تراشکاری برای برش و شکل‌دهی سنگ‌های قیمتی استفاده می‌شود.

 صنعت معدن

در معادن مختلف از الماس‌های تراشکاری به‌ منظور استخراج و فرآوری سنگ‌های معدنی استفاده می‌کنند. این ابزارها مقاومت بالا در مقابل سایش و ضربه دارند و همچنین برای برش و تراش سنگ‌های معدنی هم گزینه بسیار مناسبی هستند.

 شیشه عینک

 شیشه‌های عینک طبی به‌ دلیل حساسیت بالا باید با دقت زیاد و بدون ایجاد هرگونه ساییدگی تراش داده شوند. این کار را تنها با ابزارهای تراشکاری دقیقی همچون الماس‌های تراشکاری می‌توان انجام داد.

نام گذاری الماس های تراشکاری

الماس‌های تراشکاری بر اساس شکل هندسی، زاویه آزاد، تلرانس، براده شکن و سیستم کلمپ، مشخصه‌های ابعادی و گرید نامگذاری می‌شوند که انواع الماس تراشکاری و کاربرد مختلف آن ها را به وجود می‌آورد. اولین حرف در نام گذاری نشان دهنده شکل هندسی الماس است که می‌تواند مثلثی، مربعی، مستطیلی و لوزی باشد. این اشکال مختلف به کاربرد و استحکام الماس‌ها کمک می‌کنند و امکان دسترسی به قسمت‌های مختلف قطعه را فراهم می‌سازند.

زاویه آزاد، تلرانس و براده شکن نیز از دیگر مشخصه‌های مهم در نامگذاری الماس‌های تراشکاری هستند. زاویه آزاد میزان زاویه کناری اینسرت را نشان می‌دهد و تلرانس بیانگر درصد خطا در ابعاد اینسرت‌ها است. مشخصه‌های عددی هم شامل طول لبه، ضخامت و شعاع نوک الماس می‌شود. گرید الماس نیز که معمولاً از جنس تنگستن و کاربید ساخته می‌شود، تعیین می‌کند که الماس برای تراش چه فلزی مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *